SOS rešitev - izbruh rozaceje in dermatitisa

Navdih za ta prispevek sem dobila okoli praznikov, kjer sem doživela epski izbruh rozaceje, dermatitisa, alergije....In je bila potrebna zdravniška pomoč. Žal Claritini in kortikosteroidna krema so samo za silo ublažili pekoč občutek, ampak resnici na ljubo - skoraj nikoli ne bosta samo dva produkta odpravila problem razdražene kože.

Vem, da sem že večkrat to poudarila - to so rešitve, ki so delovale za mojo kožo. Nisem dermatolog, in vsaka koža ima svoje specifike. Če vaša koža izgleda kot moja na spodnjih fotografijah - posvetujte se z zdravnikom in prosite napotnico za dermatologa.



Pred prazniki je bila to moja situacija:
Fotografija je bila posneta 7.1.2018. Do tega trenutka je vsaj večina violično rdeče barve izginila. Če vaša koža izgleda tako - prosim pokličite zdravnika ali dermatologa. 

Kar se na sliki na vidi, je srbečica, zategovanje in pekoč občutek. Ne pretiravam, ko vam povem da nisem ponoči mogla spati.

Prva pomoč:
Če zjutraj zagledaš v ogledalu prvo sliko - brez panike!
1. Nežno umivanje. Vzemi svoj najbolj nežen čistilec (zame je to Biobaza čistilni gel (sestavine, ceno in kratek opis najdeš tu - KLIK!) in si nežno umij obraz.
Fotografija je starejša, ampak ta čistilni gel je super.

2. Voda naj bo mlačna, mogoče malček hladnejša od tvoje telesne temperature. Absolutno ne mrzlo ali vročo! Najdi svežo, čisto brisačo in si obraz potapkaj. Ne drgni, ne glede na to, koliko te srbi obraz!
3. Izdelki, ki pomirjajo in vlažijo. Mirno pospravi vse kisline, pilinge, parfumirane tonike, ipd...in raje zagrabi nežne kreme, olja. Predvsem bodi pozorna na sestavine: nič alkohola, nič parfuma! To bo samo še boj razjezilo kožo, ki je že tako očitno razburjena.
4. Če je le možno, izpusti makeup. Ja vem. VEM. Nobeni ni všeč ideja, da bi morala s takim obrazom v javnost, in ja, vem, kako ljudje strmijo v tebe. Če ne gre drugače, potem:
- OBVEZNO sončna krema. Brez alkohola, čimbolj preprosta. Jaz uporabljam tole (opis in cena tu - KLIK!). Sončna svetloba ni blagodejna za razdraženo kožo, in absolutno si boš največjo uslugo naredila, če boš imela obraz skrit pred soncem. Meni sploh ni bilo za pohajkovanje v javnosti s takim obrazom.

- Puder/BB krema primerna za občutljivo kožo. Meni je prišla zelo prav BB krema od Misshe (daljši opis s fotografijami na tej povezavi - KLIK!) Noben puder na tem svetu ne prekrije teksture. Če imaš bunkice in luske se bojo videle. Zato raje nanesi manj slojev, in ne sekiraj se preveč. Bo šlo mimo.

Izdelki, ki meni pridejo prav za to fazo:

  • Bioderma Sensibio DS, 40 ml/ 13,50 EUR: pomaga umirjati rdečico. Nevem kaj dajo v to kremo, ampak toplo, toplo priporočam. Obnese se tudi pod pudrom, ker je tekstura zelo gelasta in lahka. Ni najbolj učinkovita za suhe predele.
Sestavine:
water (aqua), cocos nucifera (coconut) oil, propylene glycol, caprylic/capric triglyceride, dimethicone, glycyrrhetinic acid, sor-bitan sesquioleate, climbazole, piroctone olamine, glyceryl undecylenate, mannitol, xylitol, rhamnose, fructooligosaccharides, laminaria ochroleuca extract, cetyl alcohol, carbomer, sclerotium gum, sodium hydroxide, phenoxyethanol.

  • La Roche Posay Cicaplast Baume B5, 40 ml/ 9,17 EUR: Izredno mastna krema, super za predele kože, kjer te srbi, se lušči in peče. Izogibaj se področja okoli oči. Imam tudi manjšo verzijo, ki prebiva v torbici, ker se super obnese v zimskih mesecih na ustnicah in suhih, razpokanih rokah. Te kreme nikoli ne dam pod puder, ker če je moja koža v tako slabem stanju, da potrebujem Cicaplast - potem res ni pravi trenutek za ličila.
Sestavine:
aqua / water hydrogenated polyisobutene dimethicone glycerin butyrospermum parkii butter / shea butter panthenol butylene glycol aluminum starch octenylsuccinate propanediol cetyl peg/ppg-10/1 dimethicone tristearin zinc gluconate madecassoside manganese gluconate magnesium sulfate disodium edta copper gluconate acetylated glycol stearate polyglyceryl-4 isostearate sodium benzoate phenoxyethanol chlorhexidine digluconate ci 77891 / titanium dioxide


Oba izdelka so na voljo v večini lekarn po Sloveniji.
Teden kasneje:
 Rdečica se je pomirila, ampak so še vedno vidne bunkice, beli mozoljčki in še vedno je občutek suhe kože, ki zateguje, in peče. Hvalabogu je srbečica se umirila, in na tej točki lahko celo večino noči normalno spim.
Fotografija je bila posneta 14.1.2018

Druga pomoč:
1. Nadgradnja prve pomoči - na tej točki, lahko v svoji negi lokalno nanašam kako kremo/serum za mozoljčke in dodam nazaj The Ordinary Matrixyl v rutino. Primaren poudarek je še vedno na pomirjanju in vlaženju.
2. Ličila. Še vedno ostajaj na minimalnem kar se tiče podlage. Sedaj tudi stanje bi moralo biti malo boljše, ampak če še vedno čutiš zategovanje, pekoč občutek in srbenje - je to znak, da se koža še ni čisto pozdravila.
3. Absolutno ne pozabljaj na sončno kremo!


Še teden dni kasneje:
Lepo prosim ignorirajte piercing v nosu, fotografija je bila posneta takoj, ko sem se zbudila :)  Ja, imam pegice in vidne pore, ampak sem se sprijaznila s tem. In ja, zima je in moje ustnice so grozne. Ampak, to je realnost.
1. Nadgradnja druge pomoči - na tej točki dodajam laktično kislino vsak drug dan, in vse ostalo je povsem enako.
2. Vlažilna nega namesto hranljive - Cicaplast krema sedaj miruje, ampak še vedno skrbim za vlago.

Fotografija je bila posneta 23.1.2018

In za konec:
Če imate takšne težave, prosim, posvetujte se z zdravnikom. Ne odlašajte, take reakcije niso nič "običajnega in vsakodnevnega". Če imate tudi ve kak nasvet, domač recept - mi kar pišite :)
Punca na Facebooku mi je priporočila masko iz jogurta, meda in ovsene moke. Sama sem jo ga malo priredila, in je bila zelo prijetna.

Hvala za branje in želim vam lep preostanek dneva :)

Comments